[미국] 식수자원과 담수 생태계 보호 위한 소금오염 관리

의사들은 종종 "소금을 줄이십시오"라고 말한다. 그리고 너무 많은 식이염이 혈압에 좋지 않은 것처럼, 우리나라의 하천, 호수, 저수지에 너무 많은 염분이 생태계 건강과 우리나라의 식수와 식량 공급의 안전을 위협한다.

버지니아 공대(Virginia Tech)의 토목 및 환경 엔지니어이자 미국 국립과학재단(National Science Foundation)이 자금을 지원하는 프로젝트의 수석연구원인 스탠리 그랜트(Stanley Grant)는 "미국 전역의 담수에서 염분 수치가 빠르게 상승하고 있다"라고 말했다.

스탠리 그랜트(Stanley Grant) 수석연구원은 이어 "그것은 느리게 움직이는 열차 사고이다. 우리가 이 추세를 곧 역전시킬 방법을 찾지 못한다면 그것은 우리나라의 가장 큰 환경문제 중 하나가 될 수 있다"라고 덧붙였다.

원인으로는 겨울철 도로 및 주차장에서 과도한 제빙제 사용과 산업폐수 및 도시 하·폐수 배출이 있다. 그러나 미국을 소금에 절인 식단에 넣는 것은 쉽지 않을 것이다.

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오코칸 저수지(Occoquan Reservoir)는 북부 버지니아에 있는 약 200만 명의 사람들에게 물을 공급한다.

"담수 염분화를 되돌리려면 엔지니어링 인프라를 설계하고 운영하는 방식을 바꾸고 세제와 같은 가정용 제품을 사용하는 일상적인 선택을 얼음 도로에 뿌릴 소금의 양으로 변경해야  한다"라고 수제이(Sujay)는 말했다. 메릴랜드 대학(University of Maryland)의 카우살(Kaushal)은 NSF 보조금에 대한 공동연구자이다.

담수 염분화는 기존의 접근 방식으로는 쉽게 해결할 수 없는 다가오는 많은 환경 위협 중 하나라고 과학자들은 말한다.

노스캐롤라이나 주립대학(North Carolina State University)의 공동 연구책임자인 토마스 버클랜드(Thomas Birkland)는 "우리 모두는 작은 방법으로 문제에 기여한다"고 말했다. 그는 이어 "이것은 고전적인 '공유지의 비극(tragedy of the commons) 문제이다. 우리의 공동 행동을 통해 우리 모두가 생존을 위해 의존하는 바로 그 자원을 무의식적으로 고갈시킨다"라고 덧붙였다.

NSF 엔지니어링 부서의 프로그램 디렉터인 노라 새배지(Nora Savage)는 "이 프로젝트에서 입증 된 것처럼 담수의 염분 증가와 같은 복잡한 환경문제를 해결하려면 여러 분야와 이해 관계자의 통합 없이는 달성 할 수 없다"라고 덧붙였다.

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Managing Salt Pollution To Protect Drinking Water Resources And Freshwater Ecosystems

Doctors often tell us, "cut back on your salt." And just as too much dietary salt is bad for blood pressure, too much salt in our nation's streams, lakes, and reservoirs threatens ecosystem health and the security of our nation's drinking water and food supplies.

"Salt levels are rising fast in freshwater across the United States," said Stanley Grant, a civil and environmental engineer at Virginia Tech and the principal investigator on a U.S. National Science Foundation-funded project to look at new ways of addressing the problem.

"It's a slow-moving train wreck. If we don't figure out how to reverse this trend soon, it could become one of our nation's top environmental challenges."

Culprits include excessive de-icer use on roads and parking lots during the winter as well as the discharge of industrial and municipal wastewater. But putting our nation on a salt diet will not be easy.

"Reversing freshwater salinization will require changing the way we design and operate our engineered infrastructure and changing the everyday choices we all make, from which home products we use, such as detergents, to how much salt to sprinkle on our icy driveways," said Sujay Kaushal of the University of Maryland, a co-principal investigator on the NSF grant.

Freshwater salinization is one of many upcoming environmental threats that won't be easily solved with traditional approaches, scientists say.

"We all contribute to the problem in some small way," said co-principal investigator Thomas Birkland of North Carolina State University. "It's a classic 'tragedy of the commons' problem. Through our collective actions, we unwittingly deplete the very resource we all rely on for survival."

Added Nora Savage, a program director in NSF's Directorate for Engineering, "Solving complex environmental challenges, such as increased salinity in fresh waters, cannot be achieved without the integration of multiple disciplines and stakeholders, as demonstrated in this project."

[출처=워터온라인(https://www.wateronline.com/doc/managing-salt-pollution-to-protect-drinking-water-resources-and-freshwater-ecosystems-0001) / 2021년 1월 7일]

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