물 위험도 높은 제조현장서 물정화…멤브레인 바이오리액터 기술 구현

감자서 방출되는 증기 포집·처리해 식수로 변환…연간 최대 6천만리터 절약

펩시코(PepsiCo)는 3월 21일(현지시각) 물 위험이 높은 지역에서 물사용 효율성을 25% 향상하기 위한 2025년 글로벌 목표를 예정보다 2년 앞당겨 달성했다고 발표했다. [사진제공 = 펩시코(PepsiCo)]
펩시코(PepsiCo)는 3월 21일(현지시각) 물 위험이 높은 지역에서 물사용 효율성을 25% 향상하기 위한 2025년 글로벌 목표를 예정보다 2년 앞당겨 달성했다고 발표했다. [사진제공 = 펩시코(PepsiCo)]

펩시코(PepsiCo)는 3월 21일(현지시각) 물 위험이 높은 지역에서 물사용 효율성을 25% 향상하기 위한 2025년 글로벌 목표를 예정보다 2년 앞당겨 달성했다고 발표했다.

펩시코는 글로벌 환경 비영리 단체인 CDOP로부터 2023년 CDP A 리스트에서 기업 투명성 및 물안보 성과에 대한 리더십을 인정받아 CDP가 평가한 2만1천 개 기업 중 상위 0.5%에 올랐다.

펩시코는 전략적인 '엔드 투 엔드 전환(End-to-end Transformation)'인 펩시코 포지티브(PepsiCo Positive, pep+)의 일환으로 2030년까지 '넷워터 포지티브(Net Water Positive)'를 목표로 하는 등 추가적인 물관리를 위해 지속 노력할 것이다.

펩시코는 이 목표를 달성하는 데 기여한 여러 이니셔티브를 통해 수십억 리터의 물을 절약했다. 이러한 노력의 핵심은 펩시코 자원 보존 프로그램을 통해 전 세계적으로 확장된 혁신적인 기술과 모범 사례다. 

토스티토스(Tostitos), 프리토스(Fritos), 도리토스(Doritos)와 같은 식품을 만들 때 옥수수를 씻는 방법에 대한 새로운 접근 방식을 1년 이내 100개 이상의 글로벌 제조라인으로 확장해 연간 6억4천만 리터 이상의 물을 절약할 수 있다.

펩시코는 물 위험도가 높은 지역 14곳을 포함해 전 세계 21개 제조 현장에서 멤브레인 바이오리액터(Membrane Bioreator) 기술을 구현해 공정수를 음용수 수준으로 정화해 담수 수요를 평균 70%까지 줄일 수 있도록 했다.

또한, 감자에서 자연적으로 발견되는 물을 식품 제조시설 운영에 사용했다. 펩시코 연구개발팀이 개발한 이 기술은 인도, 멕시코, 폴란드, 태국 등 다양한 현장에서 구현돼 감자를 요리할 때 감자에서 방출되는 증기를 포집·처리함으로써 식수로 변환했다. 이 공정은 단일 현장에서 연간 최대 6천만 리터의 물을 절약할 수 있다.

짐 앤드류(Jim Andrew) 펩시코 지속가능성 최고책임자는 "물은 기본적인 인권이지만, 수십억 명이 안전한 물에 접근하지 못하고 있는 상황에서 물에 대한 불안정성은 여전히 중요한 글로벌 과제로 남아 있는 만큼 물관리는 매우 중요하다"며 "우리의 비전은 세계 어느 곳에서나 물이 더 나은 상태를 유지하는 것이고, 이번 목표 달성뿐 아니라 2030년 목표를 달성하기 위해 최선을 다할 것"이라고 말했다.

[원문보기]

Pepsico Reaches 2025 Goal On Water-Use Efficiency In High Water-Risk Areas Two Years Early

PURCHASE, N.Y. -- PepsiCo today announced that it reached its 2025 global goal of a 25% improvement in operational water-use efficiency in high water-risk areas, two years ahead of schedule1. In addition, the company was recognized by CDP, the global environmental non-profit, on the 2023 CDP A List for leadership in corporate transparency and performance on water security – putting PepsiCo in the top 0.5% of all 21,000 companies CDP scored.  

As part of pep+ (PepsiCo Positive) – the company's strategic end-to-end transformation – PepsiCo will continue working towards additional water stewardship ambitions, including aiming to be net water positive by 2030.

"Water is a fundamental human right and yet water insecurity remains a significant global challenge with billions of people lacking access to safe water," said Jim Andrew, Chief Sustainability Officer, PepsiCo. "That's why good water stewardship is so important and has long been a priority for PepsiCo and the communities we serve. Our vision is that wherever in the world we operate, water resources will be in a better state than before we arrived. And while we're proud to have achieved this goal in high water-risk areas two years early, we will continue our unyielding focus on meeting our 2030 ambitions."

PepsiCo saved billions of liters of water through several initiatives that contributed to reaching this goal. Crucial to these efforts were innovative technologies and shared best practices that were scaled globally through programs such as PepsiCo's in-house Resource Conservation Program and teams. Examples include:

Scaling a new approach to how we wash corn when making food products such as Tostitos, Fritos and Doritos to more than 100 global manufacturing lines within a year, with potential to save more than 640 million liters of water annually.

Implementing membrane bioreactor technology at 21 manufacturing sites globally, including 14 in high water-risk areas, to purify process water to drinking-level standards for reuse in operations, allowing a site to reduce its freshwater demand by an average of 70%.

Taking the water that's naturally found in potatoes and using it to help run food manufacturing facilities. Implemented at sites in India, Mexico, Poland and Thailand, this innovative technology developed by PepsiCo Research & Development teams captures and treats vapor that is released by potatoes when they are cooked for products such as Lay's and converts it to drinkable water that is used to help run manufacturing facilities. This process can save a single site up to 60 million liters of water per year.

To learn more about PepsiCo's water goals and progress, visit PepsiCo's ESG Topics A-Z.

[출처=펩시코(PepsiCo)(https://www.pepsico.com/our-stories/press-release/pepsico-reaches-2025-goal-on-water-use-efficiency-in-high-water-risk-areas-two-y03212024) / 2024년 3월 21일]

[번역 = 방호윤 기자]

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